
Wata cukrowa to jeden z przysmaków, który bezapelacyjnie kojarzony jest z dzieciństwem. Lekka jak chmurka i niesamowicie słodka przekąska to nieodłączony element różnych festynów, wesołych miasteczek i innych imprez. Dzięki rozwiązaniom takim, jak maszyna do waty cukrowej, możesz stworzyć ten smakołyk samodzielnie we własnym domu! Serwowanie go podczas imprezy urodzinowej Twojego dziecka z pewnością będzie nie lada atrakcją dla każdego z maluchów. Sprawdź, jak zrobić watę cukrową i spraw swojemu dziecku ogromną przyjemność!
Jak zrobić watę cukrową w domu?
Czym jest wata cukrowa? Ten słodki smakołyk składa się z włókien roztopionego cukru, które są delikatnie karmelizowane. Aby osiągnąć kształt przypominający chmurkę, niezbędne jest podgrzanie cukru do odpowiedniej temperatury, dzięki czemu słodkość może się roztopić. Następnie obrotowy bęben maszyny do waty cukrowej odrywa cieniutkie włókna i formułuje charakterystyczny kształt.
Do stworzenia słodkiego smakołyku niezwykle pomocna będzie odpowiednia maszyna. Dzięki niej wata cukrowa stanie się puszysta i odpowiednio słodka. Dodatkowo z użyciem sprzętu przyrządzisz przysmak w szybki i prosty sposób. Najważniejszym etapem jest odmierzenie odpowiedniej ilości cukru, który następnie umieszcza się w bębnie obrotowym urządzenia. Po kilku sekundach od uruchomienia maszyny pojawi się delikatna pajęczyna stworzona z rozpuszczonego cukru. Aby ją zebrać niezbędny będzie drewniany patyczek, który trzeba będzie obracać w celu nawinięcia reszty smakołyku. Zwróć uwagę na to, by zwilżyć patyk przed nabieraniem waty cukrowej – wtedy całość będzie się lepiej trzymać. Obracanie patyczka powinno odbywać się powoli. Pamiętaj, aby zbierać nawet najdrobniejsze włókna cukrowe – wtedy wata będzie dobrze napowietrzona, dzięki czemu całość nabierze wyjątkowej puszystości.
Kilka praktycznych wskazówek
Do stworzenia uwielbianej przez dzieci waty cukrowej nie potrzeba wielu składników. Zdecydowanie najważniejszym jest oczywiście cukier. Jeśli chcesz zrobić smakołyk, wyglądający i smakujący jak efektowne przekąski serwowane na festynach, zalecany jest wybór drobnego cukru do wypieków. W związku z tym, że kryształki tego rodzaju cukru są bardzo małe, rozpuści się on szybko, dzięki czemu stworzenie waty cukrowej zajmie dosłownie kilka sekund.
Absolutnym hitem wśród najmłodszych są kolorowe wersje waty cukrowej. W Internecie znajdziesz paczki cukru o różnych barwach, dedykowane do tworzenia tego smakołyku. To najbezpieczniejsza opcja do przygotowania kolorowej waty cukrowej. Możesz w tym celu również dodać kilka kropel barwnika spożywczego do maszyny do waty cukrowej, jednak należy zdawać sobie sprawę, że ten dodatek wpłynie na ostateczny wygląd przysmaku (nie będzie on tak puszysty).
Nowością w świecie waty cukrowej są smakowe wersje cukru, które wykorzystuje się do stworzenia tego smakołyku. To doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnej odsłony słodkiej przekąski. W sklepach znajdziesz wiele smaków do wyboru – jabłkowe, malinowe, czy nawet o smaku gumy balonowej. Przeważnie cena kilograma aromatyzowanego cukru wynosi ok. kilkanaście złotych.
Maszyna do waty cukrowej – jak wybrać?
Podstawowymi elementami każdej maszyny do waty cukrowej są wirnik oraz grzałka. Podczas wybierania modelu, którego będziesz używać w domu, warto zwrócić uwagę na to, czy poszczególne części sprzętu można myć w zmywarce. Ręczne mycie elementów ubrudzonych zaschniętym i zlepionym cukrem nie jest łatwym zajęciem, dlatego z pewnością docenisz możliwość korzystania ze zmywarki. Równie istotnym aspektem jest obecność ręcznego przycisku do wyłączenia urządzenia, jeśli dojdzie do jego przegrzania.
Do użytku domowego warto postawić na niewielki model, który nie zajmie dużo miejsca podczas przechowywania. Za pomocą mniejszych maszyn stworzysz niewielkie porcje waty cukrowej, jednak dzieci z pewnością docenią wysiłek włożony w produkcję tego smakołyku.